Spring til indhold

Få en bedre økonomi med disse 10 – 30 dages udfordringer

få en bedre økonomi med 30 dages udfordringer

En af de ynglings tiltag som jeg har lavet i mit liv, er en 30 dages udfordring. Det er noget jeg faktisk gør nærmest hver eneste måned, for løbende at finde bedre måder at leve på. Det kan være mere effektive måder at arbejde på, eller nogle sundere livsstils tiltag i min hverdag eller noget helt andet. Målet med en 30 dages udfordring, er at teste nogle af disse nye ideer af, for at se om de gør mit liv bedre eller ej.

Hvordan virker disse 30 dages udfordringer så? En 30 dages udfordring, er blot at du skal ændre nogle personlige vaner i 30 dage. Grunden til at jeg gør dette, er kort sagt for at finde interessante nye rutiner og måder at leve på som virkeligt virker godt i ens liv.

 

Få en bedre økonomi med 30 dages udfordringer

 

Jeg plejer personligt at starte en ny 30 dages udfordring hver måned stort set. I januar måned så er min 30 dages udfordring, at jeg skal læse nyheder 10 minutter om dagen. Nogle gange kan jeg sætte mig ned om morgenen da jeg står tidligt op, ellers så plejer jeg at gøre det inden jeg går i seng. Jeg gør dette, fordi jeg gerne vil holde mig opdateret på hvad der sker i samfundet, og dette forsætter jeg også med bagefter.

Jeg plejer at opleve at en 30 dages udfordring rent faktisk fanger mig på den positive måde. Derfor forsøger jeg at forsætte efterfølgende, mens jeg så i februar måned starter en ny 30 dages udfordring og forsætter med at læse 10 minutter om dagen.

Hvorfor gør jeg det?

30 dage er ikke særligt lang tid, og du når ikke at få disse vaner som du tester af i 30 dage brændt fast i din hverdag eller dagligdagsrutiner. De videnskabelige undersøgelser variere utroligt meget fra person til person, men dog har de undersøgelser der er blevet fortaget det til fælles, at de siger at det tage mellem 80 og 120 dage før det begynder at føles helt naturligt. Dog så er 30 dage nok tid til at finde ud af om det er en vane som du har lyst til at forsætte med, og det er lang tid nok til at finde ud af hvilke fordele man oplever ved det. Hvis jeg ikke oplever nogle fordele, og derfor ikke forsætter med det jeg har testet af, så kan jeg godt finde på at starte to 30 dages udfordringer på én gang.

 

Mine 30 dages udfordringer

 

Som du måske har lagt mærke til, så passer 30 dage også ret godt med en kalender måned på nær februar, hvor man kan ’’snyde’’ med en enkelt dag.

Du kan starte en ny udfordring i starten af hver måned, og så er den slut inden du bladre over på næste side i din kalender.

Igennem årene, så har jeg brugt diverse 30 dages udfordringer som små eksperimenter i mit liv. Testperioden forsøges for at finde ud af om en bestemt ide rent faktisk virker (for mig) og for at se om der er en ny vane som er værd at forsætte med, og som jeg forsat har tid til. Jeg prøvede at være vegetar i 30 dage, som jeg ikke forsatte med, jeg prøvede at løbe 5 kilometer hver dag i 30 dage, og fandt ud af at daglige løbeture ikke er noget mine knæ kunne holde til i længden. Jeg havde en måned hvor jeg skulle læse en time om dagen i en bog. Dette kunne jeg dog ikke finde tid til efterfølgende, da jeg i forvejen havde mange ting jeg skulle nå på en dag. Jeg prøvede at drikke en sort kop kaffe hver dag i 30 dage, og denne vane har jeg også forsat.

Jeg kan skrive en hel bog om hvor mange forskellige 30 dages udfordringer jeg har prøvet. De fleste har jeg ikke forsat med, men der er nogle få stykker, som efter min mening ændrede mine vaner til det bedre.

 

For at få en bedre økonomi, så er der selvfølgelig en masse fantastiske ideer til 30 dages udfordringer. Der er utroligt mange livsstils ændringer og alternative rutiner som kan spare dig for penge, og de har gjort at jeg har, kunne få en bedre økonomi. Da jeg begyndte at lave store økonomiske ændringer i mit eget liv, så kunne jeg bruge en 30 dages udfordring til at få dem til at sidde fast i min hverdag, og til sidst så blev de normalt for mig.

Her er 10 gode 30 dages udfordringer til at få en bedre økonomi.

 

få en bedre økonomi med 30 dages udfordringer

 

Udfordring 1: Lav alle dine måltider derhjemme i 30 dage

 

Hele ideen med denne udfordring er, at gøre brug af fordelen ved at hjemmelavet mad er langt billigere end at spise på en restaurant, eller ved at få bragt mad til døren. Det er kort sagt bare meget billigere at lave maden selv.

Den eneste ting, som gør at folk ofte hopper over hvor gærdet er lavest, er at madlavning ofte er anset som svært og noget som tager lang tid. Det er derfor at mange spiser fastfood, fordi de enten ikke orker at lave maden, eller også så orker de ikke at rydde op bagefter.

 

Ved at forpligte sig til en 30 dages udfordring, hvor du skal lave mad derhjemme, så vil du også opleve at du spare penge imens du gør det.  Derudover så vil du også forbedre dine madlavnings færdigheder kombineret med oprydnings egenskaber, så det ikke virker så slemt fremover. Det handler om at spare penge, men det handler også om at blive bedre i køkkenet og lære at det faktisk ikke er hårdt at lave mad som du godt kan lide.

Min egen passion for madlavning derhjemme, startede faktisk grundet en 30 dages udfordring lignende denne. Det handler bare om at gå ind i køkkenet og begynde at lave madlavningsopgaver. Ikke nok med at jeg over hele perioden kunne se at jeg sparede en masse penge, så viste det mig også at madlavning slet ikke var så svært som jeg havde regnet med.

I dag så spiser vi faktisk sjælendt mad som ikke er forberedt derhjemme i vores eget køkken.

 

Relaterede artikler: 

9 gode spareråd

 

Udfordring 2: Køb butikkernes egne mærker i 30 dage

 

Målet her, er at introducere dig selv til de mærker som butikkerne selv får produceret, som du alligevel køber i dagligdagen. På den måde, så kan du selv evaluere om de virker til dit behov. Ved at forpligte sig til at undgå de kendte mærkevare, så skal du gå igennem butikken og købe de vare du køber normalt, bare med butikkernes egne mærker.

Jeg kan faktisk garantere dig, at hvis du prøver denne udfordring, så vil du opleve at der er en masse af de mærkevare du køber i dag, som faktisk er helt identiske med butikkernes version af produktet. Forskellen er bare at du betaler ret meget mere for disse mærkevarer, hvor forskellen ofte bare er hvad der står på pakken, hvilket jeg syntes er ret skørt at betale overpris for.

Jeg vil forslå dig at du har et par justeringer til denne udfordring, som jeg selv har og lever efter den dag i dag. For det første, så hvis du skal købe en vare som kun findes i et kendt mærke, så kan du stadig købe denne vare. For det andet, så hvis du alligevel planlægger dit ugentlige indkøb grundigt, så sørg for at find de rigtige vare som holder længere på den lange bane, eksempelvis mængde tilbud på ting som du alligevel bruger fremover. Husk at denne udfordring indeholder almindelige indkøb som mad og husholdnings artikler, og skal ikke sammenlignes med et dyrt tv eller lignende.

Hjemme hos os, så køber vi for det meste butikkernes egne mærker. Hjemme hos os, så har vi dog valgt at ketchup altså ikke bare er ketchup og derfor vælger vi de mere kendte mærker i stedet for dagligvarebutikkens mærke. Du kan nok også selv finde et par ting i din hverdag (som måske ikke inkludere ketchup), hvor butikkernes mærke ikke er godt nok, men for alt andet så vil du opleve at butikkernes mærker altså fungere helt fint, og så for langt mindre penge. Så derfor er der ingen grund til at købe dem.

 

Udfordring 3: I 30 dage, så må du ikke bruge kreditkort til nogen indkøb overhoved.

 

Kreditkort har både fordele og ulemper. De gør indkøb lagt lettere, hvilket sparer tid og kontanthåndterings besværet. Men på den samme tid, så gør det også indkøb en smule for let, hvilket betyder at det er alt for let at lave økonomiske fejltagelser og købe ting som du ikke har råd til eller har glemt alt om.

Ved at tage denne 30 dages udfordring, ved at overleve økonomiske uden et kreditkort, så tvinger du dig selv til at være mere betænksom ved hver eneste økonomisk transaktion som du fortager dig. Dine betalinger vil blive lavet med kontanter, hvilket betyder at du rent faktisk skal se dine penge forsvinder, ved hvert eneste køb, i stedet for at køre kortet igennem automaten og glemme alt om den.

Dette er naturligvis ikke særlig rart, men det tvinger dig til at begynde og tænke over alle de dårlige forbrugsvaner. Du vil gentagende gange i hele måneden opleve at du har taget dit kreditkort for givet, og opleve hvor let det er at købe ting og derefter glemme det efterfølgende, hvilket virkeligt er en dårlige økonomiske vane. Ved at bryde denne vane, så vil du blive tvunget til at se denne dårlige vane i øjet.

Igennem denne måned, så er det næsten garanteret at du vil bruge mindre penge, men du vil stadig kunne købe de ting som du har brug for. Og hvad der virkeligt betyder noget, så vil du pludselige gennemtænke alle dine forbrugsvalg. Denne 30 dages udfordring, er klart en af de mere reflekterende udfordringer.

 

Relaterede artikler:

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

 

Udfordring 4: Prøv 30 dage uden at tænde dit fjernsyn

 

Dette kan måske virke til at være en overraskende 30 dages udfordring af økonomiske årsager, men bær over med mig. Ved at lave denne udfordring, så følger der flere økonomiske fordele med.

Til at starte med, så vil du opleve at du godt kan leve et godt og sundt liv uden at dit fjernsyn er en del af det. Når du ikke skal se fjernsyn hver aften, så er du tvunget til at finde andre ting at gøre i stedet for. Til at starte med, så kan det måske være svært, men efter overraskende få aftner, så finder du en masse ting at lave. Min 30 dages udfordring uden at tænde for fjernsynet, fik mig til at læse langt mere, og give et par af mine hobbyer lidt mere interesse, gå i seng lidt tidligere og få mere hvile, og ja skrive på denne blog. Alt sammen noget som gav mig mere livskvalitet i mit liv.

For det andet, så vil man ved at undvære fjersyn også garanteres en lavere udsætning for reklamer. De fleste Tv programmer er fyldt med reklamer. Nærmest alle programmer i fjernsynet har ’’product placement’ i programmerne. Jo mindre du bliver udsat for disse ting, jo mindre lyst får du til at købe flere ting.

For det tredje, så har de fleste danskere nogle dyre tv pakker. Hvis du viser overfor dig selv, at du faktisk sagtens kan klare dig uden sådan en tv pakke, hvad er så meningen med at have den?

Ved at eliminere tv fra dit liv, så kan du virkeligt få mange fordele på mange forskellige måder, og en 30 dages udfordring er perfekt for at teste det af.

Kan du ikke undvære fjernsyn, så kan ud måske nøjes med Viaplay efterfølgende, hvor du kan teste den første måned af gratis her.


Sponseret

 

Udfordring 5: Sælg eller kom af med en ting fra dit skab hver eneste dag i 30 dage.

 

Rigtig mange af os, har skabe derhjemme som er fyldt til renden med ting, som du har glemt, eller gaver som du også har glemt eller regnet med at du en dag måske kommer til at bruge det, men fakta er at du aldrig kommer til at bruge tingene. De er kort sagt ikke en del af din dagligdag.

Slutresultatet for mange folk er, at de har hylder og skuffer som er fyldt med ting som nærmest aldrig er blevet brugt, og sandsynligvis aldrig kommer til at bruge igen, som er blevet lagt der med intentionen om at det skal bruges igen, men aldrig har haft muligheden eller tiden til det.

Alle tingene ligger og samler støv i dit hjem. Alle disse ting, er ting som andre måske kan komme til at bruge. Måske endnu vigtigere, så har alle disse ting en eller anden form for værdi, hvilket betyder at de kan ende med at blive til penge i din lomme, donationer som du kan trække fra i skat eller bare give dem til nogen, fordi det vil forbedre deres liv.

I 30 dag, så gå på opdagelse i dine skab og træk én ting ud hver dag, som du sælger eller giver væk. Hvis du skal sælge tingene, så gå på dba.dk eller i nogle lokale facebook grupper og sæt en annonce op.

Målet i denne måned er, at fjerne 30 ting i dit liv, uanset om det er tøj, bøger, spil eller noget helt andet. Ikke nok med at det vil give noget mere plads derhjemme, så vil det også give noget plads i din psyke og vigtigst af alt, så vil du også få nogle penge frigjort til din opsparing. Endnu en ting som bidrager til at du kan få en bedre økonomi.

 

Udfordring 6: skrue 5 grader ned for varmen i 30 dage.

 

Dette er en fremragende udfordring og især om vinteren kan man mærke forskellen på ens økonomi, men også om sommeren hvor der normalt bliver en del varmere end resten af året.

I begge tilfælde, så er målet at skrue ned for varmen i en hel måned, hvilket vil spare en masse på varmen, og opvarmnings omkostninger. Det kommer til at blive penge direkte i lommen på dig.

Om vinteren så kan du måske prøve ting som at tage en hættetrøje og tykke sokker på i huset. Om sommeren så kan du slukke helt for varmen, og har du aircondition så kan du åbne for vinduerne hvis der bliver for varmt. Der er strategier for begge sæsoner.

Selv hvis du beslutter dig for at når denne udfordring er slut, så er det for ekstremt med en så stor ændring i temperaturen, så finder du nok også ud af at din normale temperatur er unødvendig, og så ender du med at blive glad ved at finde et sted i midten. Et sted hvor du føler at du er helt tilpas, men som også resultere i en lavere varmeregning.

 

Relaterede artikel:

15 måder at spare penge på din varmeregning

 

Udfordring 7: i 30 dage så lav din morgenkaffe derhjemme og tag den med i et rejsekrus

 

Denne udfordring er rigtig let at gøre, selv hvis du ikke har en kaffemaskine derhjemme. (hvis du har, så lav en kande kaffe inden du forlader huset og fyld et rejsekrus op når du er på farten.)

Hvis du ikke allerede har en kaffemaskine, så kan du købe nogle billige kaffemaskiner i diverse elektronik butikker til ingen penge.

Du kan prøve en masse forskellige alternativer såsom pulverkaffe, Instant kaffe og lignende. Du kan sagtens brygge kaffen om aftenen, og så varme den op i mikroovnen når du har lyst til den. Og tro mig, prisen for at købe en pose med kaffe selv, er langt billigere på månedsbasis, end at købe kaffe hver dag i en butik.

Hvis du finder et mix som du kan lide, så kan du lige så godt lade det blive en vane for dig, som en permanent udskiftning. Prisen for at lave din egen kaffe, sat op imod prisen for at købe kaffe i en butik kan ikke engang sammenlignes. Du kommer til at spare penge på at lave kaffen selv. Derudover så finder du måske en blanding som du kan lide endnu bedre end blandingen i en butik.


Sponseret

Udfordring 8: I 30 dage, så lad være med at købe nogle unødvendige ejendele

 

I en periode på 30 dage, så lad være med at købe noget som helst, som du kan undvære i din hverdag.

Køb det almindelig mad som du har brug for, køb de billige butiksmærker, som du har brug for, og dæk naturligvis også dine regninger. Derudover, så skal der ikke bruges penge på hobbier eller andre interesser. Spar det væk i disse 30 dage.

Dette vil naturligvis spare dig for en masse penge, men tror du ikke at det bliver kedeligt? Overraskende, så vil det ikke være så kedeligt overhoved. Når du ved at det vil slutte på et tidspunkt, så er det langt mere uudholdeligt.

Ja, og endnu bedre, så finder du også andre hobbier eller passioner som du faktisk har overset på det sidste. Ting som du faktisk elsker at lave, men som du har glemt fordi det har været så let at bruge nogle penge i stedet på andre ting.

Da jeg først lavede denne udfordring så fandt jeg faktisk ud af, at jeg stadig godt kunne lide at cykle. Jeg brugte en del af min tid på dette, og begyndte at cykle på arbejde, da jeg sparede brændstof og offentlig transport udgifterne, og så kunne hele familien også tage på cykeltur sammen, hvilket var en fantastisk måde at være sammen på for os alle sammen.

Hvad finder du mon ud af ved denne udfordring? Du finder først ud af det, hvis du vælger at teste denne udfordring af, og ser hvad der sker i dit liv, hvis du vælger ikke at bruge nogen unødvendige penge i disse 30 dage. Der er ret gode chancer for at du genfinder nogle tidligere interessere i dit liv, som du kan forsætte med når udfordringen er ovre.

Relaterede artikel:

Undgå overforbrug – 5 måder at undgå overforbrug på

 

Udfordring 9: i 30 dage, så brainstorm 10 gaveideer til forskellige personer i dit liv.

 

Dette er en lidt usædvanlig udfordring. Hvordan pokker kan dette være et økonomisk fornuftigt træk?

Det er faktisk ret simpelt. Når denne udfordring er slut, så har du mindst 10 gode ideer til alle i dit liv, som du overhoved vil komme til at købe gaver til. Altså familie, bekendte, venner, kollegaer, mand eller kone osv.

Nu hvor du har denne liste, så har du en masse ideer til de lejligheder, hvor du har en hel masse tid til at undersøge nettet for steder hvor du kan finde disse ting, og finde de billigste steder.

Lad os sige at du har 10 ideer til nogen som du altid bytter gaver med til jul. Han eller hun elsker hættetrøjer, så når der er vinterudsalg, så finder du en super lækker hættetrøje i den passende størrelse, med en stor rabat. Og vupti! Du har købt den og gemt den til den kommende jul.

Du har hørt at din nevø godt kunne tænke sig et nyt spil til hans spillekonsol, så i stedet for at købe spillet til den høje pris omkring hans fødselsdag eller tæt på jul, så kan du shoppe rundt omkring efter denne ting, og finde den det billigste sted.

Steder som pricerunner.dk så kan du faktisk bare søge det op på nettet, og se hvor du kan få varen billigst, og det er let at søge varen frem løbende og se hvornår den kommer på tilbud. Din gave til 250 kroner, ender med at have en værdi af 350 kroner i stedet for, fordi du har haft god tid til at finde gaven på tilbud, og hvad der er sparet, er tjent som et gammelt ordsprog lyder.

Dette er fordelen ved at forberede din gaveliste og derved tinge dig selv il at brainstorme en masse gave ideer, og derved give dig en masse forberedelsestid til at finde de bedste tilbud.

 

Udfordring 10: i 30 dage, så hold styr på hver eneste krone du bruger.

 

Hav en lille notesblok med dig i din lomme, så du hver eneste gang der bliver brugt penge, kan skrive ned præcist hvad du har brugt dine penge på i disse 30 dage. Og skriv alt ned! Hvis du bruger 5 kroner i en automat, så skriv det ned. Hvis du bruger dit kreditkort ned, for at købe en Sandwich, så skriv det ned. Skiv alt ned. Sørg for at få alle kvitteringer, for hver en øre du bruger. Når du køber dagligvare eller brændstof, så få en kvittering med.

Hvorfor skal du gøre dette? For det første, så vil det give dig et øjeblik, hvor du ved hvert køb kommer til at tænke en ekstra gang over hvad du bruger dine penge på. Og især ved de unødvendige køb, så er dette en god ide.

Den anden fordel som også følger med, er faktisk endnu større. Ved slutningen af måneden, så kan du tage alt du har skrevet ned, sammen med dine kvitteringer og kontoudtog for at fylde hullerne, og sætte alle dine indkøb i kategorier, præcist som du har lyst.

Du bestemmer selv hvordan du gør det, men du bør sætte dine dagligvareindkøb i en kategori såsom ’’nødvendig mad’’ og ’’unødvendig mad’’, ’’nødvendig husholdning’’ og ’’unødvendig husholdning’’.

Gør dette ved alt. Lav så mange kategorier som du har lyst til, og prøv at adskil dem fra nødvendigheder og impulskøb.

Derefter så adskiller du alle kategorier, og regner totalen ud i hver kategori for at se hvor dine penge er forsvundet hen.

Det man skal huske, er at det altså ikke er et problem at have en smule unødvendigt forbrug, men du skal kigge på det totale forbrug, da det faktisk er det rigtige problem. Hvis du bliver overrasket over disse tal, så bør du bruge dette, som en måde at forme dine fremtidige forbrugsvaner, for at få en bedre økonomi.

 

Relaterede artikel:

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

 

Sidste tanker

 

30 dages udfordringen kan ændre dine økonomiske vaner, og dine andre vaner i livet, på utallige forskellige måder. En enkelt måned, hvor du er helt forpligtede til at gøre tingene på en ny måde, kan sætte grundstene for store og langsigtede ændringer i dit liv.

Med disse udfordringer, så er det værste der kan ske, at du indser at det ikke passer ind i dit liv, men du får faktisk en sjov historie at fortælle omkring det, og du har måske endda fået en lille positiv ændring på et område i dit liv. Så kan det kun blive bedre fremover.

Prøv en 30 dages udfordring i den kommende måned. Du bliver måske overrasket over hvad du finder ud af. Og måske kan du endda få en bedre økonomi ud af det.

Du finder kun ud af det, hvis du prøver.

 

Held og lykke.

 

Relaterede artikler:

Hvordan lægger man et budget?

Pensions opsparing og økonomisk uafhængig – 100 kroners planen

5 økonomiske nytårsforsæt

 

Rate this post