Spring til indhold

Sparer du ikke nok op? Disse 10 grunde overrasker dig sikkert

Sparer du ikke nok op? 10 grunde til hvorfor du måske ikke spare nok op

Men hvorfor tager vi afstand fra vores opsparings mål? Som med mange økonomiske problemer, så er svaret kompliceret. Arbejdsløshed, svingende løn, studie gæld, og en masse andre faktorer har utvivlsomt gjort det hårdere for mange folk, at spare seriøst op. Hvis du tjener mindre end du gjorde for 5 år siden, men dine regninger er stedet, så giver det mening at du har mindre, hvis overhoved nogle penge som du kan spare op.

På den anden side, så er der stadig mange folk som har råd til at spare op, men ikke gør det. Og af grunde som måske overrasker dig. Hvis du kæmper for at spare op, og ikke kan finde ud af hvorfor, overvej disse forklaringer fra økonomiske eksperter som arbejder med folk som dig hver dag.

Spar i snit 2700kr på 1 minut

Få 3 tilbud på dine forsikringer tilsendt
Det er gratis og tager kun 1 minut

Du er ramt af ’’én skønne dag’’ syndromet

Den amerikanske Stephen Rischall er en prisvindende økonomisk rådgiver og en foredragsholder som tror på, at alt for mange folk fejler i at spare op, fordi de hele tiden fortæller sig selv, at der altid er i morgen.

’’Alt for ofte, så bliver folk offer for ’’en skønne dag’’ syndromet, ‘’ siger han, ’’En skønne dag starter jeg med at motionere regelmæssigt, en skønne dag starter jeg med at spise sundere, og en skønne dag begynder jeg at spare mere op.’’

Han siger at mange folk, især dem som tjener gode penge, sætter et mål om at spare mere op, så snart de begynder at få en højere løn. Men det sker sjældent som vi planlægger, siger han, da de samme vaner som holder os fra at spare op ved en lavere løn aldrig ændre sig.

For at ødelægge denne vane, fortæller Stephen, så skal man lave opsparing til en prioritet og ’’betale sig selv først.’’

Uanset om du kan opspare 50 kroner eller 10 % af din indkomst til at starte med, så vil dine anstrengelser vokse over tid, siger han. ’’Dit fremtidige jeg, vil takke dig.’’

Du har et massivt overtræk på kreditkortet

Uanset din indkomst, så kan det være svært at retfærdiggøre eller overhoved at have råd til at lægge penge i en opsparing hvis du konstant bliver bombaderet med renter fra dit overtræk.

Renter alene kan blive til mange hundrede kroner om måneden, og det er svært at spare penge op med en rente på under 0,5 % på din opsparingskonto, hvis du bliver trukket over 20 % i rente på dit overtræk disse dage.

Grunden til at dette er åbenlyst selvfølgelig, men det kræver en koncentrerede anstrengelse. For at spare op, for at det giver mere økonomisk mening, så skal du betale den gæld med højeste renter ud, for at undgå at gælden kommer tilbage i dit liv.

Du sætter dig ikke ned og laver en plan.

Den amerikanske økonomiske rådgiver Christopher Clepp fra Strategic Financial Group siger at han ser alt for mange folk som ikke har nogen ide om hvor meget de skals spare op til pension eller udbetaling på et hus.

’’De har ikke taget sig tiden til at sætte sig med en professionel eller at regne det ud selv. De sparer blot op hvad der er nemt at spare op for dem, hvilket ofte ikke er nok,’’ siger han.

Folk er som regel tøvende når vi snakker ændringer. De er bange for at få afsvide at de ikke gør nok, så de vælger at skubbe problemet.

Uheldigvis så hjælper det, at skubbe problemerne hen af vejen ikke på at nå sine økonomiske mål. Hvis du vil sikre dig at du har mulighed for at blive pensioneret en dag eller at ombygge dit hjem, eller have nok opsparinger til at hjælpe dine børn når de flytter hjemmefra, så er det bedste du kan gøre at sætte dig ned med en professionel og lave en rigtig økonomisk plan siger Christopher Clepp, eller i det mindste bare med dig selv. Uden en plan, så vil du næsten helt sikkert fejle.

Spar i snit 2700kr på 1 minut

Få 3 tilbud på dine forsikringer tilsendt
Det er gratis og tager kun 1 minut

Relateret artikel:

Pensions opsparing og økonomisk uafhængig – 100 kroners planen

Du har enorme bil regninger.

Den amerikanske økonomiske rådgiver Joseph Carbone siger at bil betalinger (alt fra bil lån til reparationer eller leasing), er meget ofte dødsstødet for pars økonomiske mål. Det værste er at disse par ingen inde har om det.

’’Det er ikke unormalt at arbejde med par som har tæt på 6000 kroner i månedlige bilbetalinger, ‘’ siger han. ’’ Det der ofte sker, er at de leaser i stedet for at købe. De er nød til at lease nye biler og de månedlige betalinger forsætter bare.

Joseph Carbone siger at han har denne diskussion med sine klienter hele tiden. ’’Hvad ville du have mulighed for at gøre med de ekstra 6000 kroner om måneden?’’ spørger han dem.

’’Fra et økonomisk synspunkt, så er biler en af de værste investeringer du kan lave, ‘’ siger han. Og alt for ofte, så er bilbetalingerne hele grunden til at folk ikke kan eller ikke sparer nok op.

Du er bange.

Chris Ball fra Financial Muscle Planning siger at han syntes at alt for mange folk er bange for at gøre ting værre. De er bange for at investere og forstår ikke de økonomiske muligheder. De frygter at lave en fejltagelse med deres opsparing, og de frygter at bryde ud af deres ’’comfort zone’’. Fordi de frygter dette, så vælger de ofte at ’’gøre ingenting’’ i stedet for, for at spare dem fra at lave disse fejltagelser.

For at hjælpe med dette, så fortæller Chris Ball at han gør det klart overfor hans klienter, at hans mission er at give præcis viden, data og indsigt som de kan forstå.

’’Den eneste måde at overvinde frygt er at gøre netop det du er bange for, ‘’ siger han. ’’Vi ved ikke hvad fremtiden bringer, men vi har magten til at bygge et stærkt fundament, som kan klare enhver storm. Ved at bryde den frygt, så kan vi få flere folk til at spare og planlægge med selvtillid.’’

Spar i snit 2700kr på 1 minut

Få 3 tilbud på dine forsikringer tilsendt
Det er gratis og tager kun 1 minut

Du er tilpas i forbrugscirklen.

Økonomisk planlægger R. J Weiss fra The Ways To Wealth siger at han tror at folk har svært ved at spare op fordi det kræver for mange anstrengelser. Måden de fleste lever på i verden, er at de bruger hele deres lønseddel siger han, så mange folk følger bare med strømmen.

Man kan bruge hus købsprocessen som eksempel. Når du køber et hus, så bruger mange banker nogle faktorer som passer med tommelfingerreglen med 3,5 gange med husstandens årlige indkomst før skat, til at

Tjener du eksempelvis 35.000 kroner om måneden og har en opsparing på 100.000 kroner, ser regnestykket sådan ud: (35.000 x 12 x 3,5) + 100.000 = 1.570.000 kroner.

(der er selvfølgelig en masse andre faktorer der spiller ind, såsom rådighedsbeløb m.v.)

Dette er det maksimum som banken vil låne dig. Men mange købere ser blot på hvad banken siger de har råd til og tager den derfra, i stedet for at beslutte hvad der er realistisk at have råd til, uden at ofre dine andre økonomiske råd såsom opsparinger. ’’Fra forbrugerens synspunkt, så er det en fordel at bruge under det beløb som du er kvalificeret til.

Bilkøbs processen som er en anden stor omkostning, er lignende. Mange der køber bil i dag, vælger at købe en bil, hvor de er økonomisk kvalificerede til de månedlige afbetalinger. For at bryde denne cirkel, er du nød til at tænke selv, og ikke bare acceptere hvad din bank eller lånegiver siger.

Relateret artikel:

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

Du har ikke en nødsopsparing.

En stor grund til at mange danskere fejler med at spare nok op, er fordi de fejler med at opbygge en nødsopsparing til at starte med i deres økonomiske liv.

Med en opsparing til nødssituationer, så er det langt lettere for folk at overvinde jobløshed, betale regninger eller medicinske nødssituationer. Uden en fuldt etableret opsparing ved hånden, så er sandsynligheden for at voksne falder bagefter økonomisk, fordi de kæmper med overraskende regninger og livets op og nedture.

Mange unge voksne bør lære at leve sparsommeligt, så de har mulighed for at lave en nødsopsparing, som er nødvendigt deres langsigtede økonomiske helbred. At have penge ved hånden til uventede problemer, såsom bil reparationer og vedligeholdelse af huset eller midlertidigt jobløshed vil holde dem fra, at få unødvendig gæld og tillade dem at spare flere penge op på den lange bane.

Du har ’’abonnements afhængighed’’

Den økonomiske vejleder Tony Liddle som har Prosper Wealth Managment siger at den nye abonnements model som han kalder ’’abonnements afhængighed’’ gør det svært for folk at spare op.

Disse dage, så kan du få næsten alt på abonnements basis: Alt fra TV services, til frugt aflevering, barber skrabere, strømper og meget mere.

Mens der ikke er noget galt med abonnementer, så siger eksperten Tony, at man er nød til at holde styr på det. ’’Nøglen er at være flittig med dine penge, og se på de tilbagevendende regninger, som du ikke er bekendt med.’’ Ved at gennemgå min egen økonomi fandt jeg ud af at jeg selv betalt for en musik streaming tjeneste jeg ikke brugte og en streaming tv service som jeg ikke havde brugt i 1 år. Begge services kostede mig 79 kroner om måneden, og jeg brugte ikke engang disse services jeg betalte til hver eneste måned.

Tony forslår at du kigger dine egne abonnementer igennem og ser hvilke services du betaler for, men ikke bruger. Behøver du virkeligt spotify eller netflix som eksempel. Kan det overhoved betale sig at få barber blade med posten hver måned i stedet for at købe billige engangsskrabere? Eller kommer du rent faktisk over og træne i træningscentret eller er det bare fordi du vil have muligheden for at træne, hvor du måske kunne nøjes med at løbe en tur eller andre alternativer?

Hvis du kan skære nogle af disse abonnementer væk som du ikke bruger, og i stedet for overføre disse penge til din opsparing, så er du langt bedre kørende.

Du har ikke automatiserede dine opsparinger

Mens der er en masse formularer og strategier som kan hjælpe med at nå dine opsparingsmål, så er en af de bedste muligheder at automatisere din økonomi. Ved at lave nogle automatiske investeringer eller bank overførsler, så kan du sikre at du opnår dine opsparingsmål og tvinger dig selv til at leve med hvad der er tilbage.

Den økonomiske rådgiver fra USA Tayler Schulte siger, at en af de største fejltagelser som folk laver, er at de aldrig tager dem tiden til at automatisere deres vigtige økonomiske opgaver. Han siger at mnage folk tror at de er tvunget til at holde sig til deres månedlige budget, for at komme foran rent økonomisk. Men du behøver ikke engang at bruge tid på dit budget, hvis du bare automatiserer din økonomi.

’’Sæt en proces i gang med automatisk at trække penge fra din lønkonto og hen til din opsparings eller investerings konto.’’ Siger Tayler. ’’du skal kun sætte det op én gang, og så har du forpligtet dit fremtidige jeg til konsekvent at spare penge.’’

Ved at automatisere alting, så kan du bare sætte det op og glemme det igen.

Hvis du ikke gider at gøre dette, så er der en stor sandsynlighed for at dine opsparings mål vil løbe ud i sandet. Der er alt for mange måder at bruge penge på, og for let at ’’lade livet komme i vejen’’ mens du prøver at spare op.

Relateret artikel:

Spar op med Nordnets månedsopsparing

Du har accepteret gæld som en del af din livsstil.

Mens mange af os ser gæld som en form for nødvendigt onde, som du kan tilgå fra tid til anden, så er der alt for mange af os som ser gæld som en del af livet. De beslutter at gæld er den bedste måde at få råd til de ting de vil have i deres liv.
Ofte så bliver folk færdig med deres uddannelser eller begynder at arbejde, og starter med det samme med at optage gæld, hvilket gør det langt mere svært at spare op.

De får en ny bil, nye møbler, nyt tøj, og oveni dette så har de allerede et studielån. De sætter sig selv i en dårlig situation fra starten af.

De muligheder vi har for at optage lån i dag, gør det alt for nemt at købe ting vi ikke har råd til. Vi køber ting vi ikke har råd til, fordi andre tilbyder at betale dem for os nu. Mange danskere fortrækker at undgå den følelsesmæssige smerte som de oplever ved at se deres penge forlade deres bankkonto, ved at acceptere at de betaler pengene senere. Og vi betaler altid – På flere måder end én enkelt.

En af de største faktorer som hjælper folk med at spare op, er deres evne til at leve indenfor deres midler. Ved at leve for mindre end du tjener, så betyder det ofte at du ikke køber alt du har lyst til, og det vil også betyde at du undgår gæld. Og så har du en masse penge at spare op, hvis du ikke drukner i månedlige betalinger og rente udgifter hver måned.

Spar i snit 2700kr på 1 minut

Få 3 tilbud på dine forsikringer tilsendt
Det er gratis og tager kun 1 minut

Relateret artikler:

Undgå pengeproblemer! 5 fejl som vi alle har lavet

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Undgå overforbrug – 5 måder at undgå overforbrug på

Rate this post