Spring til indhold

Undgå livsstils inflation -6 måder at undgå livsstils inflation

Undgå livsstils inflation - 6 måder at undgå livsstils inflation

Hvis du er som så mange andre danskere, så har du arbejdet hårdt for at komme videre og tjene flere penge. Og selv hvis processen går langsomt, så kommer du forhåbentligt i nærheden af en løn som du faktisk kan være stolt af.

Men selv hvis det sker, så har du måske alligevel et problem. Selvom du begynder at tjene mere, så betyder det ikke at du er på vej til at blive velhavende. Grundet til de stigende priser overalt, så vil disse ekstra lønkroner måske ikke kunne strækkes så langt som du ønsker alligevel.

Derudover så er der et andet problem, som mange kommer til at opleve når de ser at deres løn stiger. Det hedder livsstils inflation. Hvis du ikke har hørt om dette fænomen, så er livsstils inflation et begreb, som beskriver et øget forbrug når lønnen også tiger. Hvis du får en lønforhøjelse, og tjener lidt mere, og så tillader du dig også at bruge en smule flere penge. Og når du så tjener endnu flere penge, så følger det øgede forbrug med.

Dette ekstra forbrug af vores penge, vil stille og roligt vokse uden at vi lægger mærke til det. Dog så arbejder det imod os hele tiden. Forstil dig at tjene flere penge hvert eneste år, dog kan du ikke vise noget frem for de penge du har brugt ekstra. Dette er præcist hvad livsstils inflation handler om.

Livstils inflation i aktion.

De fleste af os oplever faktisk livsstils inflation uanset om vi vil indrømme det eller ej. Og ja, nogle gange kan livsstils inflation være helt ok. Altså, jeg mener at hele pointen ved at tjene flere penge, er jo at forbedre vores liv, ikke sandt? Det er helt naturligt at ville:

  • Flytte i et flottere hjem, med en større have eller en bedre placering.
  • Bytte sin gamle dyt, til en nyere bil.
  • Stoppe med at gå i dine gamle laser, og købe nyt tøj til arbejde.

Problemet med livsstils inflation er, at det ikke er vigtige livsstils investeringer som man laver. Det er bare et langsomt ekstra forbrug, som ikke tilfører værdi til dit liv.

Lad os sige at du fik en 5 % lønforhøjelse sidste år, hvor du brugte pengene til en nyere bil, selvom din gamle bil ikke fejlede noget som helst. Den nye bil koster 500 kroner mere om måneden. Eller måske så sørgede lønforhøjelsen for, at du fik lidt mere plads i budgettet, til at bruge lidt flere penge på at gå ud med vennerne, eller kollegaerne hver uge.

Eller måske så stoppede dit yngste barn i børnehaven for at begynde i folkeskolen, hvilket gav 2000 kroner mere om måneden i budgettet. Men i stedet for at man sørgede for at bruge disse penge på en ferieopsparing eller afdrag på gæld, så lader man dem bare blive på ens konto, hvis de er lette at bruge på ekstra forbrug i hverdagen, restaurantbesøg eller lignende.

6 strategier til at stoppe begyndende livsstils inflation.

Med de eksempler, så vil det betyde, at selvom du tjener flere penge, så vil det ikke forbedre din livskvalitet. Hvis du gerne vil forsætte med at bruge mere, så forsæt endeligt med at bruge mere når din løn stiger. Dog vil du aldrig opbygge en stor sum penge som du kan spare op eller investere.

Hvis du arbejder hårdt for din lønforhøjelse, så få de penge til at betyde noget, ved at forstå livsstils inflation, og derved stoppe den. Det bør helt klart være dit mål. Her er 6 strategier som kan hjælpe dig med at maksimere de penge som du har arbejdet så hårdt for at tjene:

1: Begræns impulskøb ved at holde dig selv ansvarlig.

Forstil dig, at du modtager en lønforhøjelse med 1000 kroner om måneden. Hvis du ikke har lagt en plan for disse penge, så kan du måske være fristet til at bruge dem på diverse småting i hverdagen.

Når du pludseligt har ekstra penge til rådighed, så er det let at retfærdiggøre for dig selv, at det er i orden at købe den nye T-shirt i indkøbscentret, et nyt par sko som du ikke har brug for, eller et nyt sæt golf køller. Uheldigvis så kan disse impulskøb fuldstændig opbruge de ekstra penge, hvilket faktisk fjerner det udbytte du ellers ville have af lønforhøjelsen.

Det er alt for let at lave impulskøb når ingen kigger. Hvis du er bekymret over at spilde din lønforhøjelse, så få en økonomisk partner. Du kan alt for nemt blive fristet til at bruge penge, når du er alene. En ægtefælle, en ven eller en økonomisk rådgiver kan hjælpe dig, og opmuntre dig til at opnå dine økonomiske mål.

I det mindste, så skal du ikke lade de ekstra penge som du har fået til rådighed stå på din bank konto. Ved at overføre pengene til din opsparings konto, inden du overhoved har haft mulighed for at bruge dem, så gør du impuls indkøb langt sværere.

Relaterede artikel:

Undgå overforbrug – 5 måder at undgå overforbrug på

2: Sæt kortsigtede og langsigtede økonomiske mål.

Det er let at spilde penge, når du ikke arbejder hen imod et økonomisk mål. Det er derfor mange eksperter forslår at man sætter nogle kortsigtede og langsigtede økonomiske mål, og derefter at lave en specifik plan til at nå dem.

Dit mål kan være hvad som helst. Vil du gå på tidlig pension? Eller måske vil du hjælpe dine børn økonomisk, så de ikke er tvunget til studielån senere hen i livet. Måske har du lyst til at betale dit boliglån af hurtigere, for at blive fuldstændig gældsfri.

Lige meget hvad dit mål er, så lad det motivere dig til at sige ’’nej’’ til alle de ting i livet, som står i din vej. Det er det konstante fokus, som du har brug for, for at opnå målet, som giver dig styrke til at leve uden et overforbrug, så du kan få det som betyder mest i dit liv.

 

Relaterede artikel:

Hvorfor en høj indkomst ikke er en garanti for at blive pensioneret rig

3: Du skal vide hvad din indkomst og udgifter er.

Alt for mange folk ved ikke hvor meget de rent faktisk tjener, eller hvad deres faste udgifter er. Og de ved ikke hvordan disse to tal passer sammen. Desværre, så betyder det at når du ikke kender disse tal ordenligt, så er det alt for let at lade denne livsstils inflation ske.

Livsstils inflation rammer særligt meget disse folk som ikke kender deres tal. Hvis du ikke cirka ved hvad du tjener og har af udgifter, så kan det let ende med at du får et overforbrug.

Hvis du er bekymret omkring livsstils inflation, så er en af de bedste ting du kan gøre, at vide præcist hvad din indkomst er, og gerne vide ret præcist hvad dine månedlige udgifter er. Sammenlign disse to tal og find ud af hvor meget du kan spare op hver eneste måned. Hvis din opsparing ikke er så stor som du gerne vil have den skal være, så hold øje med dit forbrug og se hvor dine penge forsvinder hen. Sandheden kan være smertefuld, og når du ser dit forbrug på sort og hvidt, så kan det virkeligt være en stærk motivation for at ændre sig.

4: Brug et månedligt budget.

 

Hvis du vil sikre dig at livsstils inflation ikke stopper dig fra at komme hen imod dine økonomiske mål, så kan et månedligt budget måske være præcist det du har brug for. Med et budget kan du sammenligne din indkomst og dine regninger, så du kan give alle dine kroner et ’’arbejde’’. Eftersom at de ekstra penge som du tjener, er med i dit budget, så er der nærmest ingen chance for at du kommer til at spilde dine penge og opleve livsstils inflation.

Med et budget lære du at adskille ’’behov’’ fra ’’lyster’’ og prioritere dit forbrug på hvad der er mest vigtigt for dig, og prioritere dit forbrug til hvad der er mest vigtigt for dig.

Relaterede artikler:

Hvordan lægger man et budget?

5: Automatiser din økonomi.

Hvis du er bekymret for at du ikke har viljestyrken til at træffe kloge beslutninger, når du får en højere indkomst, så burde det hjælpe at automatiser din økonomi. Du behøver ikke at lave et budget, og spore alle dine indkøb for at spare penge. Når du har automatiseret din økonomi, så er alt det hårde arbejde gjort for dig.

Sæt processen automatisk op, til at overføre penge fra din lønkonto til din opsparings konto eller investerings konto. Du skal kun sætte det op én gang, og så har du forpligtede dit fremtidige ’’jeg’’ til at spare penge. Takkede være automationen, så tvinger du dig selv til at spare penge og du behøver ikke engang at tænke over det. Du kan bare sætte det i gang og glemme det.

Og mens din indkomst vokser, så kan du automatiser dine opsparinger, til at vokse sammen med din indkomst.


Sponseret

6: Øg dine pensions bidrag med hver lønforhøjelse.

Du kan endda bruge din lønforhøjelse og overføre den direkte til din pensionsopsparing. Du kan endda bare nøjes med at overføre halvdelen af pengene til din pensions opsparing. På den måde gør du dig selv en stor tjeneste.

Lad os sige at du får en lønforhøjelse på 4 %, og så vælger at du at øge din pensionsopsparing med 2 %, og så kan du stadig mærke en lille forskel hver måned i din løn. Dette hjælper også med at undgå livsstils inflation.

Hele pointen ved at automatisere sin økonomi, er at få de ekstra penge ud af syne og derved ikke nå at føle at man kan bruge dem. Ved at øge din pensions bidrag, så får du dine penge til at arbejde for dig, og derfor eliminere alle fristelser for at bruge pengene.

 

Relaterede artikel:

Pensions opsparing og økonomisk uafhængig – 100 kroners planen

 

Konklusionen

Når det kommer til at opbygge en stærk økonomi, så er det at tjene flere penge kun en del af puslespillet. Hvis du vil bruge denne forøgede indtjening til at komme længere foran rent økonomisk, så er du nød til at få dine lønforhøjelser og bonusser til at betyde noget. Og de skal gerne vare længere end den næste tur i indkøbscentret. Mens nogle former for livsstils inflationer ikke kan undgås, så bør du altid gå efter at fjerne de livsstils inflationer som ikke giver dig mere værdi og glæde i livet.

Den bedste måde at begrænse livsstils inflation, er at være proaktiv. Lad være med at vente til at du tjener endnu mere, inden du finder ud af hvad du skal gøre med pengene. Lav en plan og følg den med disse kommende lønforhøjelser, som de nu kommer løbende.

Når du fortæller dine penge hvad de skal gøre, så skal de nok lytte. Og når du ikke fortæller dem hvad de skal gøre, så forsvinder de altså. Ved at lave en plan, når din indkomst forøges, så kan du sikre at hver eneste krone tæller.

Relaterede artikler:

Hvorfor skal man lave et budget? læs 6 gode grunde her!

Ingen bil – 8 måder at gøre det lettere undvære en bil på

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

Rate this post