Spring til indhold

19 tips – spar penge og brug dine penge klogt

19 tips – spar penge og brug dine penge klogt

19 tips – spar penge og brug dine penge klogt

Her er min liste med 19 tips til personlig økonomi:

 1. Løn er ikke det samme som opsparing. Din netto værdi er mere vigtig end hvor mange penge du tjener. Det er imponerende at se hvor mange folk, som ikke indser denne sandhed. At have en høj løn betyder ikke automatisk at du bliver rig. Og at have en lav løn betyder ikke automatisk at du er fattig. Alt der betyder noget er hvor meget du spare ud af din løn.
 1. At spare penge op, er vigtigere end at investere. Betal dig selv af først, er nok et af de mest simple råd, men der er ikke særligt mange folk der gør det. Den bedste investerings beslutning du kan træffe, er at have en høj opsparings rate, fordi det giver dig en stor sikkerhed i livet.
 1. Undgå overtræk og kviklån som pesten. At have gæld med høje renter er en fantastisk måde at ødelægge din netto værdi og lave en modsat renters rente effekt.
 1. Lev under dine midler, og ikke over dine midler. Den eneste måde at komme foran økonomisk er at bruge mindre end du tjener.
 1. Hold dig ude af RKI. De største udgifter i livet såsom eksempelvis huslån og billån er umuligt, hvis du er blevet fanget i gældsfælden og havnet i RKI.

Relaterede artikel:

Kom ud af gæld-10 tankegange du skal ændre idag

 1. Hvis du ønsker at forstå dine prioriteter, så bør du kigge efter hvor du bruger dine penge hver måned. Du er nød til at forstå dine forbrugsvaner, hvis du ønsker at få kontrol over din økonomi. Målet er at bruge penge på de ting som rent faktisk er vigtigt for dig i livet, og skære ned på alt det andet. Hvis du betaler dig selv af først, så behøver du ikke engang at bekymre dig om budgetter, da du bare kan bruge hvad der er tilbage.
 1. Automatiser alting. Den bedste måde at spare mere op, undgå gebyrer og gøre dit liv lettere, er at automatisere så meget af dit økonomiske liv, som overhoved muligt. Det tager mig måske en time om måneden at holde styr på min økonomi, fordi den køre helt på auto pilot.
 1. Lav de rigtige store indkøb. Jeg bør ikke dømme andre, men når jeg ser en stor audi Q7 til 900.000 kroner på vejen, eller når jeg ser en kæmpe villa, så er det første jeg kommer til at tænke på ’’Hvor meget mon de spare op til pension?’’ Os der går op i privat økonomi elsker at debattere om de kopper kaffe man køber på tanken, eller ved starbucks til overpris, men de vigtigste indkøb i vores liv er de største. Det er dem der kan ødelægge vores økonomi fuldstændig, og i mange år frem.
 1. Opbyg din opsparings konto. Jeg er endeligt ikke fan af at kalde ens opsparings konto, for en nødsopsparing længere. Det er jeg ikke, fordi disse ’’nødssituationer’’ er noget man bør planlægge sker løbende i ens liv. Du er nød til at have nogle penge fri, til når der kommer noget i vejen, som man ikke lige forventer.
 1. Dæk dine forsikrede midler. Dette er endnu et sikkerhedsnet i dit liv. Husk på at forsikring handler om at beskytte dine værdier, og ikke at opbygge dem.

Relaterede artikel:

Hvordan spare man penge på forsikringen?

 1. Spar en lille smule mere op hvert eneste år. Dette trick handler om at forøge din opsparings rate hver gang du får en lønforhøjelse, så du ikke engang lægger mærke til at du har flere penge til at starte med. Undgå livsstils inflation (når du bruger flere penge, bare fordi du tjener flere penge), da det er sådan man bliver velhavende.
 1. Vælg dine venner og kvarter omhyggeligt. At forsøge at holde trit med dine forbrugsglade venner og naboer er et ’’spil’’ som aldrig slutter, og et spil uden vindere.
 1. Tal omkring penge. Der går nærmest kun 5 minutter før jeg høre omkring politik i hver samtale disse dage. Men på en eller anden måde, så er penge et emne som er tabulagt. Tal med din bedre halvdel omkring jeres penge. Spørg andre om hjælp. Lad ikke økonomiske problemer ligge og blive endnu værre.

Relaterede artikel:

Red din økonomi og måske endda dit parforhold

 1. Materielle indkøb gør dig ikke gladere på den lange bane. Mange oplever kortsigtede dopamin, som rammer en når man laver indkøbs terapi, men det forsvinder altid. At købe ting gør dig ikke gladere eller rigere.
 1. Læs en bog eller 10. Der er utallige personline bøger derude. Hvis det keder dig til døde, så skimt i det mindste et par udvalgte bøger igennem, og vælg den bedste ud af de udvalgte og test den. Dette burde vi lære i folkeskolerne eller i gymnasierne i dag, men her er vi desværre alene. Det betyder altså at du selv skal tage initiativet.
 1. Du skal vide hvor du står. Alle bør træde lidt tilbage og kigge efter hvor langt de er kommet. Inden du ved hvor du ønsker at komme hen, rent økonomisk, så bør man vide hvor langt man er kommet.
 1. Skat betyder altså noget. Jeg syntes at alle bør gå ind, mindst én gang om året og tjekke deres selvangivelse, for at finde ud af hvordan de fungere. Det kan godt virke ret komplicerede, men det kan hjælpe dig med at spare en masse penge over tid, hvis du ved hvor du skal kigge.
 1. Tjen flere penge. At spare, eller at skøre ned i forbruget, er en fantastisk måde at komme foran, rent økonomisk. Men det er ikke en komplet strategi, hvis du ikke forsøger at tjene mere ved at forbedre din karriere. Alt for mange sidder fast i tankegangen, om at der ikke er noget de kan gøre for at få et bedre job, eller for at få en bedre løn. Men det er noget pjat, som simpelthen ikke passer. Tag selv ansvar, ellers så komme man ingen vejene.

Relaterede artikel:

Hvordan laver man en blog og tjener penge på at blogge?

 1. Tænk ikke på pension, men på økonomisk uafhængighed. Målet bør ikke handle om at nå det, i en bestemt alder, så du kan forsvinde ud i solnedgangen, men i stedet være at komme til det punkt i dit liv, hvor du ikke behøver at bekymre dig om penge længere.

Du er måske uenig i nogle af disse punkter, men husk. Personlig økonomi er personlig og forskelligt for os alle sammen.

Relaterede artikler: 

9 strategier til at tjene flere penge – Begynd idag

Bliv rig med passiv indkomst – 17 måder at opnå passiv indkomst.

Hvorfor en høj indkomst ikke er en garanti for at blive pensioneret rig

Rate this post