Spring til indhold

8 måder til at stoppe overforbrug

Mens grundene nok variere, så er sandheden for mange danskere at de har en forkærlighed for gæld og overforbrug. De bruger alt de tjener og så lidt mere, ofte ved at bruge vores kreditkort på trods af at der ikke er flere penge derpå, og låner mere end de har brug for til hjem, biler og endda møbler.

I USA viser en undersøgelse at 78 % af hjemmene i USA lever fra lønseddel til lønseddel, og det er der også en stor del af danske familier der gør.

Men er det vores egen skyld? Nej for pokker. Nogle af problemerne er ikke personlige, men økonomien i sin natur; Stillestående lønninger, og stigende leve omkostninger gør det sværere at spare op som eksempel. Og mens den officielle ledighedsprocent kun var 4,3 % i 2017 så er det ikke alle som har et job som betaler nok til at dække deres regninger.

Selvom en del af danskerne kæmper til dagligt, så kan – i det mindste nogle af os – være skyld i vores egne dårlige økonomiske vaner. For hver person som bliver fyret fra jobbet eller af andre årsager ikke selv er skyld i det, så er der flere som har et overforbrug for at følge med andre ’’rige’’ venner eller bekendte, eller fordi de ikke har en ide om hvad de rent faktisk har råd til.

Få dine penge til at yngle

Opret en Nordnet månedsopsparing

Få automatisk investeret dine penge hver eneste måned

8 tips til at stoppe overforbrug

Hvis du også lever fra lønseddel til lønseddel, selvom du faktisk har en fornuftig indkomst – eller du bliver ved med at tage dig selv i at lave et overforbrug – så undre du dig nok over hvad det næste er du skal gøre.

Hvordan begynder du at leve for mindre, når du allerede kæmper for at klare dig til næste lønseddel? Og hvordan kan du ændre disse dårlige vaner, som du har haft i årtier?

Sandheden er, at stoppe overforbrug ikke er let- og måske har du endda brug for professionel hjælp. I mellemtiden så skader det ikke at forsøge at bytte dine dårlige vaner med de gode. Eller i det mindste at forsøge at undgå overforbrug inden det sker.

Men hvad er den bedste måde at komme i gang med det, når du ikke kender andre måder? Her er nogle økonomiske bloggere som har kommet med deres forslag til at ændre sådan et adfærd over tid:

Stoppe overforbrug – Tip 1: Niv problemområderne i røven.

En af de meste grunde til overforbrug er ganske enkelt bare bekvæmmelig. Fakta er at kreditkort er så lette at bruge, og dette er en af grundende til at folk får overtræk eller lavet en kassekredit. Du køre bare kortet igennem og bekymre dig om det senere. Og du får måske ikke engang nogen besked om det før efter flere uger.

Hvis du vil undgå overforbrug, så er det bedste du kan gøre, at nive problemområder som denne i røven. Hvis du finder dig selv, i gang med at trække over på dit kort, fordi det er alt for bekvemmeligt som eksempel, så kan du lægge dit kredit kort væk i skuffen,  hvilket er en smart måde at begrænse forbruget.

Penge bloggeren Jessi Fearon siger at et af hendes største problemer er at shoppe på nettet. Som en hjemmegående forældre, til 3 børn. Hun fortæller at hun er blevet vant til at handle på nettet, fordi hun et eller to dags levering, og det hjælper, så hun undgår at slæbe hendes børn med i butikken.

Uheldigvis, så fandt Jessi ret hurtig ud af, at det blev lidt for let. Og inden hun så sig om, så brugte hun langt mere end hendes budget tillod hende.

For at få styr på situationen, fortæller Jessi, at hendes og hendes mand aftalte en ’’ingen net shopping måned’’ hvor ingen af dem måtte købe noget som helst online. Hun lagde post-it notater på deres computere, og slettede endda hendes kreditkort oplysninger på hendes Amazon profil.

Det var sværere end hun troede det ville være, men bloggeren overkom hendes nethandel afhængighed.

Relaterede artikel:

Få dine penge til at yngle mens du sover

Opret en Nordnet månedsopsparing

Få automatisk investeret dine penge hver eneste måned

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

Stoppe overforbrug – Tip 2: Lav regner for at undgå impuls køb

Bloggeren Tom Drake, som har bloggen MapleMoney, siger at han tidligere havde en svaghed for impulskøb. Der er altid en ny gadget som kan blive købt, eller et udsalg som er i gang siger han. Hvis du ikke aktivt begrænser dig selv, så er det alt for let at shoppe løs – til du har brugt alle dine penge, og så nogle ekstra.

For at begrænse din impuls indkøb, så siger Tom at han har lavet en ny regel hvor han skal vente 24 timer inden han køber noget som helst over 500 kroner.

’’Hvis jeg ser noget i en reklame eller mens jeg kigger på nettet, så ville jeg vente til næste dag, med at beslutte om jeg stadig vil købe den, ’’ siger han.

Tom siger at denne strategi virker godt for ham, fordi du kommer forbi det punkt af at blive spændt omkring det mulige køb. Din entusiasme falder som regel. Når man venter 24 timer så giver det dig tid til at undersøge tingen på nettet, sammenligne priser, og se på dit budget og dine opsparings mål, for at se om du virkeligt har råd til tingen.

Relaterede artikel:

Undgå overforbrug – 5 måder at undgå overforbrug på

Stoppe overforbrug – Tip 3: Skift til en ’’ kun kontant diæt’’

Mens nogle folk kan bruge deres kreditkort uden at opbygge gæld eller at bruge for mange penge, så har alle ikke den disciplin, lysten eller tiden til at spore deres køb eller kreditkort balance. En måde at undgå at opbygge overtræk, er at skifte fra at betale med kreditkort til at betale med kontakter for alt – eller i det mindste de køb som falder i visse kategorier.

Budget bloggeren Mitchell Walker siger at ham og hans partner begyndte at kontrollere deres forbrug, ved at bytte de kategorier som de tidligere havde et overforbrug i, ud med kontanter i stedet for kreditkort. For hans familie var disse kategorier indkøb, at spise ude, underholdning og gaver.

Derfra havde de lært at strække deres kontanter ud over de forskellige kategorier indtil slutningen af måneden.

’’Hvis vi blev fristede til at bruge mere end vi havde budgetterede, så var vi nød til at vælge hvilke kategorier de var nød til at tage pengene fra, til dette overforbrug, ‘’ siger han.

Denne strategi fik ham ikke bare til at tænke over alle hans køb, men fik dem også til at holde sig til deres månedlige budget for det meste.

Faktum er: Det er langt sværere at overforbruge kontanter, end det er at miste overblikket over kreditkortet. Af den årsag, så kan man ved at skifte til kun-kontant metoden eller måske endda kuvert budget metoden, er en smart måde at få dig selv tilbage på sporet.

Relaterede artikel:

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Stoppe overforbrug – Tip 4: Se efter måder at undgå fristelser

Nogle gange arbejder vores livsstil imod vores økonomiske mål. Enten så arbejder vi på et job som er grund til at vi bruger penge, vi bor måske for tæt på vores ynglings butik eller butikscenter, eller vi konstant finder os i situationer, hvor folk omkring os giver os trang til overforbrug.

Uanset hvad, ved at begrænse de fristelser, så kan det være nøglen til succes. Og nogle gange, så er den ændring vi rent faktisk har brug for, virkelig drastisk.

Michelle Schroeder-Gardner siger at hendes arbejde i tøjbranchen i starten af hendes karriere blev en økonomisk byrde over tid. Fordi hun arbejde i en tøjforretning og fik store medarbejder rabatter, så følte hun sig tvunget til at shoppe hele tiden.

Pludseligt, så indså hun at hun havde et forbrugsproblem som ville ende i en katestrofe. ’’Jeg brugte så mange af mine penge, og bagefter på andre områder. Primært med at betale mine regninger og et eksploderet skab som var fyldt med spild, ‘’ siger hun.

Til sidst sagde hun sit job op for at komme væk fra denne situation. Derefter så undgik hun storcentret og andre situationer, som gjorde hende fristet til at bruge penge. Disse dage, så bor bloggeren i en autocamper, så der er slet ikke plads til ekstra tøj alligevel, fortæller hun.

Få dine penge til at yngle mens du sover

Opret en Nordnet månedsopsparing

Få automatisk investeret dine penge hver eneste måned

Relaterede artikel:

Undgå pengeproblemer! 5 fejl som vi alle har lavet

Stoppe overforbrug – Tip 5: Begynd at brug et budget

Hvis du overforbruger hver eneste måned og ikke kan finde ud af hvor det går galt, så er det måske tid til at begynde med et månedligt budget. Dit budget behøver ikke at være komplicerede, og du behøver heller ikke en computer, hvis du ikke har lyst til det. Nøglen til at budgettere er, at finde ud af hvor meget du tjener og derefter skrive hvor meget du planlægger at bruge på regninger og diverse udgifter såsom mad, underholdning og opsparing.

Charles C. Scott som er økonomisk planlægger, fortæller at da han startede med at budgettere, så starte han med en simpel liste med regninger, lyster og behov.

Han gav regningerne og behovene en kategori fortæller han, og derefter tog han sig noget tid, til at finde ud af hvilke ’’lyster’’ han ville forbruge hver måned.

At tage tiden til at budgettere på denne måned, så hjalp det Scott med at indse hvor uvigtigt hans lyster var over tid, fortæller han. Og mens han stadig springer over lejlighedsvis, så følte han at fordi han skrev alt ned og virkelig tænkte hvert køb igennem, så hjalp det ham med at begrænse impulskøb og spild.

Relaterede artikel:

Hvordan lægger man et budget?

Stoppe overforbrug – Tip 6: Sæt forskellige bank kontoer for de kategorier hvor du har et overforbrug

Hvis der er områder af dit budget hvor du altid bruger for meget, så kan det at lave forskellige bankkontoer til at dække de køb, måske hjælpe dig med at lære at under begrænsninger. Dette er hvad Kate Horrell gjorde da hun blev træt af at have et overforbrug i dagligvarebutikkerne, og hun siger at det virker ret godt.

Det hele startede, da hun indså at hun ikke kunne holde styr på hendes indkøbs forbrug, siger hun. Ikke nok med at hendes madindkøb endte i samme pulje med det andet forbrug, men det var svært at holde styr på hendes mands madforbrug også.

For at holde tingene under kontrol, så satte hun en separat konto op, til indkøb med sit eget debit kort.

’’Hver lønningsdag, så blev der overført penge til madkontoen, og alle køb blev lavet med disse debit kort, ’’ siger hun. ’’Det er langt nemmere at holde styr på det, og der er ingen mulighed for at komme over budgettet.’’

Relaterede artikel:

Hvorfor skal man lave et budget? læs 6 gode grunde her!

Stoppe overforbrug – Tip 7: Spor dit forbrug

En anden måde at komme tæt på dit forbrug, er at spore hvert eneste køb du fortager dig. Når du sporer dit forbrug, så er det umuligt at gemme dig fra økonomiske beslutninger eller at forsætte med at leve i benægtelse.

Mens der er en masse forskellige måder at spore dit forbrug hver måned, så siger den amerikanske økonomiske rådgiver David Niggel, at ham og hans kone startede med at bruge et Google dokument for at holde styr på deres indkøb.

Mens dette krævede en masse arbejde og noget tid at blive vant til, så siger han at når de sporer deres forbrug, så har det gjort en kæmpe forskel på deres bundlinje. Med alle deres indkøb, som er skrevet et sted, så er det lettere for parret at se deres budget hver eneste måned, og se hvor de måske er kommet ud på et sidespor.

’’Hver krone og cent tæller, og bliver til meget over tid, ‘’ siger han. Og hvis du ikke tager dig tiden til at holde styr på dit forbrug, så er det alt for let at dine penge forsvinder.

Relaterede artikel:

5 grunde til at investere din opsparing 

Stoppe overforbrug – Tip 8: Find billigere måder at få hvad du vil have.

Til slut, så behøver du altså ikke skære alt ud af dit liv, for at få styr på dit forbrug. I nogle tilfælde, så kan du måske finde måder at bruge mindre på de ting du har lyst til.

Hvis du elsker at shoppe, og fortrækker de bedre mærker, så kan du som eksempel handle i outlet butikker, hvor du kan købe mærkevarer tøj, med en stor rabat. Hvis du elsker gode øl eller en god flaske vin, så drik det hjemme i stedet for at tage ud på den lokale bar i weekenden. Hvis du er en gastronom, som elsker fin mad, så tag dig noget tid til at lære hvordan du laver maden selv, så du ikke behøver at betale en mindre formue for at spise på restauranterne.

Uanset hvad dine laster er, så er det muligt at gøre det for mindre penge, hvis du er villig til at forsøge.

Deacon Hayes fortæller at en af de største laster han havde, var at han elskede at købe en god kop kaffe. Problemet er, han ikke havde lyst til at drikke den gode slags derhjemme. Han ville gå til en kaffebutik som starbucks eller en cafe og få andre til at lave den for ham.

Men vi kender det godt mange af os – hvordan vi drikker vores indkomst væk, uge efter uge og måned efter måned.

Han fortæller at han til sidst købte en kaffemaskine og stoppede med at besøge disse kaffeshops fuldstændigt. Og at han nu får den samme kvalitets kaffe, hver eneste morten uden at bruge 50 kroner hver gange.

Denne strategi er altså ikke raketvidenskab, men det kan gøre en stor forskel på hvor meget du kan spare hver måned. Du kan måske ikke helt undgå at bruge penge, men at bruge mindre for hvad du gerne vil have er også helt okay.

Få dine penge til at yngle mens du sover

Opret en Nordnet månedsopsparing

Få automatisk investeret dine penge hver eneste måned

Relaterede artikler:

5 økonomiske nytårsforsæt

8 gode råd til at undgå gæld

Få en billigere akasse

Rate this post